Ипотечен брокер – имате ли нужда от него?

February 6, 2015
0 Comment

Ипотечният брокер е професионален кредитен посредник, междинно звено между клиента и кредитната институция. Логиката на дейността на брокера е да направи ефективно непрофесионалното търсене на клиента – клиентът да избере най-подходящата кредитна оферта, съобразно неговите специфични нужди.

Имате ли нужда от ипотечен брокер?

Всеки човек, който иска да си купи жилище чрез ипотечен кредит може да се възползва от услугите на ипотечния брокер. Той е особено полезен в случаите когато нямате фиксирани месечни доходи (например ако сте самонаети), искате да погасите първа ипотека като ипотекирате друго жилище, изпитвате затруднения или нямате време да разучите имотния пазар и офертите на кредиторите и др.

Какви предимства ми дава ипотечния брокер?

Ипотечните брокери познават добре пазара и кредиторите, освен това са на ясно с всички новости в сферата, т.е. ще ви предоставят актуална и точна информация, оферти и т.н. Могат да ви дадат съвет по всяко време.

Те знаят кои кредитори да ви препоръчат, базирайки се на вашите обстоятелства. Ще ви спестят много време в търсене и разправии с кредитните институции, защото ще вършат повечето неща вместо вас.

Освен всичко изброено дотук, ипотечните брокери могат да ви открехнат за някоя изгодна сделка за ипотечен кредит и дори жилище – оферти, които вероятно няма как да разберете, ако  вършите всичко сами.

Колко ще ми струват подобни услуги?

Ипотечните брокери попринцип договарят и взимат комисионната си директно от кредитните институции, но има и такива, които ще предпочетат да им платите вие. Колко точно ще ви струват техните услуги е трудно да се каже, тъй като всеки брокер си има комисионна, която в някои случаи дори може да се предоговори.

Трябва ли да внимавам за нещо?

Някои ипотечни брокери работят само с една или няколко кредитни институции, т.е. ще ви предлагат само техните оферти и може да изпуснете добра сделка. По-добре потърсете независим брокер, който работи със всички – това ще ви даде много повече възможности.

Друго нещо, за което трябва да сте наясно е, че някои кредитори не работят с ипотечни брокери изобщо, така че се поинтересувайте кои са и проверете лично какво предлагат те. Такива кредитори са HSBC, First Direct, ING Direct и др.

Повечето ипотечни брокери ще ви предложат да ви продадат и застраховка за жилището, ако сделката по покупката е успешна. Разгледайте предложенията, но не бързайте да купувате от тях, защото може да има и по-изгодни. Потърсете в интернет и сравнете цените и чак тогава направете застраховката.

Как да процедирам, за да наема брокер?

Тук нещата са много прости – търсите си брокер, питате го за условията и комисионните и ако ви устройва го наемате. Разбира се има някои тънкости – както споменахме, най-добре е той да е независим и да работи с всички или поне повечето кредитни институции и след това те да плащат комисионната му. Въпреки това ако харесате друг брокер, който не отговаря на условията, можете да заложите и на него, стига да имате добра преценка за хората.

Препоръчваме ви да наемете човек, за който има добри отзиви. Такива може да потърсите в интернет или като разпитате приятели, познати  и колеги.

Когато си изберете ипотечен брокер, той ще ви представи документ, в който е вписано всичко, което може да ви интересува – какви услуги предлага, с кои кредитни институции работи, може ли да ви препоръча и жилища, дава ли съвети и консултации и по какъв начин получава комисионната си.

Ако се съгласите с прочетеното, подписвате документа и вече работите заедно. Той ще ви поиска информация за вашето финансово състояние и лични обстоятелства. Разбира се, вие трябва да му я предоставите, за да може да си върши работата. Тук е момента и да зададете всички въпроси, чиито отговори търсите.

Какво да правя ако не съм доволен от предоставените услуги?

Ако поради една или друга причина не сте удовлетворени от ипотечния брокер, можете да подадете жалба срещу него в кредитната институция или в агенцията, за която работи. Ако проблемът ви не се разреши в срок от 8 седмици, имате право да отнесете случая до Службата на финансовият омбудсман.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем жилищен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *