Имате ли право да реипотекирате жилището си

September 17, 2016
0 Comment

Повечето хора, но не всички, имат право да реипотекират жилището си, ако искат да получат нова ипотечна сделка. Дори да смятате, че при вас това може и да не се получи, заради необичайни обстоятелства, ипотечните кредитори все пак ще разгледат молбата ви за реипотекиране.

Ето какво трябва да знаете, относно реипотекирането при необичайни обстоятелства като:

  • Жилището е ваша собственост;
  • Възрастта ви е над 60 години;
  • Вие сте самонаето лице;
  • Жилището ви е със споделена собственост;
  • Стойността на жилището е спаднала.

Реипотекиране при собствено жилище

Ако имате собствено жилище без ипотека, шансовете ви за реипотекиране са големи. Без висящи ипотеки, вие притежавате 100 процента от имота и ипотечните кредитори ще гледат на вас като нискорисков кандидат. Това значи, че ще получите най-голям избор от ипотечни оферти и с най-ниски лихви.

Също е от значение каква ипотека искате да вземете на база процент от настоящата стойност на жилището. Шансовете ви за реипотекиране при желание за ипотека върху 90 процента от стойността на имота ще са много по-малки, отколкото ако искате тя да бъде върху 20, 30 или дори 50 процента.

Въпреки че ще бъдете преценени като нискорисков кандидат, някои ипотечни кредитори могат да изискат от вас да покриете условията за отпускане на първа ипотека и най-вече да докажете, че ще можете да си позволите да връщате заетите пари.

Някои кредитори имат по-различни условия към хората, които искат да реипотекират, когато към момента нямат друга активна ипотека върху дома си.

Реипотекиране за хора над 60 години и пенсионери

При навършване на 60-годишна възраст, хората изпитват трудности с получаването на ипотека. Някои кредитори отпускат ипотеки, които след това ще се връщат дори и след пенсиониране, но други не са толкова щедри.

Реипотекирането в напреднала възраст е трудно, особено ако сте над 65 или 70 години.

Ако сте пенсионирани и вече не получавате приходи от работа, може изобщо да не ви дадат ипотека, независимо от възрастта.

Реипотекиране за самонаети и работещи на свободна практика

Самонаетите лица могат да реипотекират, но в повечето случаи ще им бъде доста трудно да намерят кредитор, който да им отпусне ипотека. Проблемът при тях е, че не могат да докажат, че имат достатъчно и най-вече редовни приходи, за да погасяват ипотеката си. Това няма да е чак такъв проблем ако работите за себе си от години и сте водили счетоводство, защото ще можете да докажете, че имате добри и сигурни доходи.

За по-наскоро ориентиралите се към собствения бизнес обаче нещата ще са по-трудни. Те трябва да убедят ипотечните кредитори, че имат работа и получават достатъчно, за да си позволят реипотекиране. В този случай данъчните ви декларации могат да ви бъдат от полза.

Реипотекиране на жилище със споделена собственост

Възможно е да се реипотекира и жилище със споделена собственост. Тук нещата обаче са по-специфични и трябва да се търсят услугите на ипотечен кредитор, който изрично предлага ипотеки за жилища със споделена собственост. За съжаление към настоящия момент на пазара няма много такива кредитори.

Реипотекиране на обезценено жилище

За съжаление реипотекирането на обезценено жилище е просто невъзможно. За обезценено се смята всяко жилище, чиято цена е паднала под ипотечната в последствие. В този случай най-доброто действие е да се обадите на настоящия си ипотечен кредитор и да го попитате възможно ли е да промени ипотеката ви на такава с по-ниска лихва.

Също е добре да не спирате с редовното погасяване на ипотечните вноски, независимо, че жилището се е обезценило. Дори ако имате възможност, погасявайте повече от минималното, защото това може да помогне на имота да възстанови поне малка част от цената си.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *