Имате ли нужда от застраховка за мобилния ви телефон?

May 27, 2015
0 Comment

 

Времето се затопля все повече и всеки мисли за лятото и почивките, затова в тази статия няма да ви занимаваме със сериозни теми като лични финанси и ипотеки, а с нещо което е добре да знаете и което може да ви бъде полезно в страната и чужбина – застраховка за мобилния ви телефон.

Ако току-що сте подписали договор за нов мобилен план, или сте си купили нов телефон, то със сигурност вече някой се е опитал да ви продаде застраховка за мобилен телефон. Но трябва ли ви такава? Тази статия обхваща основните неща, които да имате предвид, за да направите адекватен избор за това, дали ви трябва такава застраховка и коя е най-добрата застраховка за вас.

Вие вероятно не се нуждаете от застраховка за мобилния си телефон, ако:

–          Телефонът ви е стар или с малка стойност и/или лесно бихте могли да си позволите да го замените, ако го изгубите или счупите.

–          Внимателни сте с телефона си и досега не сте губили или чупили някое от устройствата си.

–          Телефонът ви вече има застраховка другаде, например като част от пакет услуги, чрез банковата ви сметка .

Какво покрива мобилната застраховка?

На основно ниво, мобилната застраховка ви обезщетява в случаите, в които телефонът ви е загубен, откраднат или счупен. Някои полици също предлагат покритие за:

-Случайна повреда;

-Неразрешени повиквания;

-Приложения, игри, музика и друго ценно съдържание;

-Защита докато сте в чужбина, както и във Великобритания;

-Телефонните аксесоари.

Какво не покрива мобилната застраховка?

Ето някои от основните изключения, което е добре да знаете:

– Нехайство

Ако, например, забравите телефона си на покрива на колата си и тръгнете, той падне и се счупи, застраховката ви няма да покрие тази щета. Застрахователят ви вероятно няма да плати вашия иск на основание, че не сте положили разумни грижи за телефона си.

– Кражба без насилие

Ако, например, телефонът ви е взет от джоба ви в оживен пъб, може да откриете, че и в този случай не сте застраховани. Някои застрахователни компании ще ви обезщетят само ако кражбата е била съпроводена със сила.

– Кражба, докато устройството е оставено без надзор

Ако оставите телефона си върху седалката на колата си или на маса в кафене и той не е налице, когато се върнете за него, най-вероятно няма да бъдете обезщетени.

–  Ако случайно забравите телефона си

Ако оставите телефона си в задната част на такси, може би си мислите, че можете да претендирате за загуба, но вашата застрахователна компания би могла да сметне това като случайно оставяне на телефона и да не одобри иска. Винаги проверявайте в кои случаи сте покрити от застраховката и в кои не.

– При закъснение в съобщаването за изгубен или откраднат телефон

Докладвайте, че телефонът ви е изчезнал възможно най-бързо! Някои застрахователи няма да ви обезщетят за самия телефон или за неоторизираните обаждания и изтегляния, ако не сте докладвали за липсата до 24 часа (или 12 часа за някои застраховки) на тях или на полицията.

– Щети от намокряне

Проверете дали вашата полица покрива водни щети – някои застрахователи не изплащат нищо, ако изпуснете телефона си в тоалетната или го оставите в дънките си по време на пране. И тук може да откриете, че няма да бъдете обезщетени , защото не сте положили “разумна грижа”.

Няма СИМ карта или не е ползвате първоначално заявената СИМ карта

Ако не разполагате с първоначално заявената СИМ карта в телефона ви, например, ако сте сменили оператора и сте поставили нова СИМ карта, или временно използвате различен телефон, застрахователят ви може да не ви обезщети.

Може да не получите подмяна на телефона

Ако телефонът ви е повреден или се развали, някои застрахователи ще се опитат да го поправят, а не да ви го заменят. Ако случаят е такъв, тогава ще трябва да се подготвите да сте без телефон, докато вашия бъде ремонтиран. Това обикновено отнема между четири и седем дни.

По-стари модели телефони

Ако телефонът ви е на повече от шест месеца, проверете дали вашата застрахователна компания ще го покрие.

Млади хора

Ако търсите мобилна застраховка за вашите син или дъщеря тийнейджър може да се затрудните с намирането на такава, ако те са под 16 годишна възраст (в някой случаи, 18 години).

Застраховките за мобилен телефон не са евтини – но не забравяйте, при съотношението качество-цена не е важна само цената. Винаги проверявайте какво точно получавате срещу парите си.

Алтернативи на мобилни застраховки:

– Самостоятелно  застраховане

За самостоятелна застраховка, просто внесете парите, които бихте похарчили за мобилна застраховка в спестовна сметка. Веднъж след като изградите собствен фонд, ще имате достатъчно пари, да замените телефона си, ако някога ви се наложи .

Плюсове и минуси на самостоятелното  застраховане

Един от плюсовете е, че когато съберете достатъчно голяма сума за купуването на нов телефон, може да спрете събирането, дори и да не изгубите или повредите телефона, докато ако се застраховате по обичайния начин, ще плащате застраховка, винаги, когато имате телефон. От друга страна, е възможно да счупите или загубите телефона си, преди да сте събрали достатъчно пари, за да го замените с нов. Един от най-големите разходи, когато един телефон е откраднат може да бъде неоторизирани разговори към номера с добавена стойност, направени в периода, преди да докладвате на вашия мобилен оператор, че телефона е откраднат или изгубен. Ако все пак решите сами да се застраховате, не забравяйте да вложите парите във високо-лихвена спестовна сметка.

– Включете мобилния си телефон към домашната ви застраховка

Вероятно ще откриете, че вашата домашна застраховка ще покрие и телефона ви, ако е бил откраднат по време на обир на дома ви. Вашата застрахователна компания може също да ви предложи възможност за добавяне на клауза за неочаквани повреди, или допълнително покритие на повреди на вашия телефон в дома или извън него.

Плюсове и минуси на включването на телефона ви към домашната ви застраховка

Това е сравнително евтин начин за застраховане на вашия мобилен телефон. Ако ви се наложи да претендирате за обезщетение за вашия телефон от домашната ви застраховка, когато стане време за подновяване на застраховката ви, вноската ви може да се увеличи. Поради тази причина, някои хора предпочитат да запазят домашната си застраховка и застраховката на мобилния телефон отделно. И тук, ако е нужно да се отправи застрахователна претенция, сумата, която вие трябва да платите към претенцията, може да бъде по-висока от вашата домашна застраховка, отколкото, ако сте имали отделна застраховка за мобилен телефон. Жилищните застрахователни искове обикновено отнемат известно време докато бъдат одобрени, което може да ви остави междувременно без телефон. Ако обаче изберете правилния мобилен застраховател, би трябвало да можете да получите нов телефон веднага. Неупълномощените разговори е възможно да не бъдат покрити.

– Вземете мобилна застраховка като част от банковата си сметка

Банките обикновено предлагат мобилна застраховка като една от облагите към сметките на клиентите си, разбира се срещу месечна такса.

Плюсове и минуси на мобилната застраховка от банков пакет

Това може да е сравнително евтин начин за застраховане на вашия мобилен телефон. Ако това е съвместна сметка, може дори вие и партньорът ви да получите застраховка на мобилния телефон само на цената на една такса. Винаги проверявайте нивото на покритие, преди да приемете да плащате месечна такса за такъв пакет – вижте, отговаря ли на вашите нужди? Колко бързо ще бъде заменен телефонът ви ? Ще бъдат ли покрити неоторизираните обаждания? Има ли възможност да повишите нивото на покритие, ако предоставеното  не задоволява изискванията ви.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *