Имате ли нужда от застраховка „критични болести“?

November 25, 2015
0 Comment

Застраховката „критични болести“ е застрахователна полица с дългосрочно покритие, което обхваща специфични сериозни заболявания, изброени в рамките на полицата. В случай, че стане най-лошото, тя дава безлихвена “еднократна сума” – еднократно плащане, което да покрие разходите по вашата ипотека или наем, дългове, или за промени в дома ви, например за осигуряване на достъп на инвалидна количка. Как да ги похарчите зависи от вас и вашите нужди.

Какво представлява покритието при критични заболявания?

Застраховка „критични болести” може да ви подпомогне в случай на настъпване на определени тежки животозастрашаващи заболявания, събития и състояния. Като допълнение към избраната основна финансово-осигурителна програма, тази застраховка може да ви осигури средства за лечение, необходимата финансова подкрепа и да ви спести време, което в критични за здравето ситуации може да се окаже най-ценния ресурс.

Имайте предвид обаче, че не всички състояния са обхванати от покритието. Освен това застрахователната сума и размерът на обезщетенията по всеки от рисковете на застраховката зависи и от това колко сериозно е здравословното състояние на човека.

Примери за критични заболявания, които могат да бъдат обхванати:

– сърдечен удар

– мозъчен инсулт

– някои видове рак

– множествена склероза

Повечето полици обхващат и трайни увреждания в резултат на травма или заболяване.

Знаете ли, че:

Всяка година 1 милион работници във Великобритания неочаквано се оказват неспособни да работят, в резултат на нараняване или заболяване, според ABI.

Какво не покрива застраховката?

Някои сериозни заболявания могат да не бъдат обхванати от покритието, например, определени ракови заболявания и състояния, неописани в полицата.

Вероятно няма да получите покритие и за здравословни проблеми, за които сте знаели, че имате преди да подпишете полицата. Подобни полици не изплащат суми, ако с вас се случи най-лошото.

Във всяка застрахователна полица е описано какво обхваща тя и какво не, затова се уверете, че сте напълно наясно с условията и че те покриват вашите нужди.

Имате ли нужда от тази застраховка?

Държавните обезщетения може да се окажат недостатъчни за покриване на подобни непредвидени разходи. Ако имате право на социални помощи може да получите от около £70 на седмица до малко над £100 на седмица, в зависимост от вашите обстоятелства (т.е. дали имате деца, спестявания, или ако вашият партньор работи).

Сключването на застраховка „критични болести“ може да е подходяща за вас, ако:

– не разполагате с достатъчно (или никакви) спестявания, в случай че се разболеете сериозно или нещо се случи с вас

– нямате бонус пакет за работещи (employee benefits package), който да ви обезщети, ако отсъствате по-дълго време от работа поради болест

Кой няма нужда от нея?

Може да нямате нужда от застраховка критични болести, ако:

– разполагате с достатъчно спестявания, за да покриете непредвидени разходи и други като сметки, заеми, медицински разходи или ипотека

– имате партньор, който може да покрие разходите за живот и всички ваши общи ангажименти, като например ипотека

Възможно е вече да имате някакво покритие, като част от работни обезщетения или други продукти. Проверете дали това е така, преди да сключите застраховката.

Колко струва?

Вашите месечни плащания ще зависят от редица фактори, включително:

– възраст

– дали пушите или преди това сте пушили

– здраве (здравето ви в момента, здравето на хората от семейството ви, вашата медицинска история)

– работа (някои професии носят по-висок риск от други, което може да означава, че ще плащате по-високи премии)

– размерът на покритието

Други видове застраховки, от които може да имате нужда

Мислили ли сте за това, как ще се справи семейството ви финансово, ако неочаквано ви сполети най-лошото? Или какво бихте направили, ако се разболеете и не сте в състояние да работите?

Има редица застрахователни продукти, които могат да ви осигурят спокойствие, в случай че нещо да се обърка:

Застраховка живот – този продукт ще осигури финансова подкрепа на близките ви, ако с вас се случи най-лошото.

Застраховка защита на доходите – този вид застраховка осигурява редовни плащания, ако не сте в състояние да работите поради болест или нараняване.

Застраховка защита на плащанията – известен като PPI, този продукт ще ви помогне в извършването на плащания, ако не можете да работите поради заболяване, травма или ако сте били съкратени.

Краткосрочна защита на доходите – това решение осигурява краткосрочно покритие, което да ви помогне с най-належащите разходи, ако се окаже, че сте неработоспособен.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем в избора на застраховка “Критични болести”. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *