Имате ли нужда от застраховка за пътуване?

March 19, 2015
0 Comment

Застраховката при пътуване (туристическа застраховка) е задължителна, ако искате да сте сигурни, че ще можете да си позволите медицински грижи, когато сте в чужбина.

Защо да сключите застраховка за пътуване?

– Получаването на медицинска помощ докато сте на почивка може да ви струва хиляди паунди.

– Други застраховки – като злополука и частно здравно осигуряване – не покриват повечето спешни случаи при пътуване.

– Без застраховка ще трябва сами да покриете всички разходи за спешна помощ – британското или българско консулство не може да ви помогне.

– Туристическата застраховка, която покрива прибирането ви у дома и медицинските разходи е от съществено значение.

Знаете ли че…
Средната цена за медицинско лечение в чужбина е £2,040. В случай на поставяне на коронарен байпас и спешен полет от САЩ до Великобритания, общата сума е £49,000.
Източник: Асоциация на британските застрахователи

Какво покрива застраховката пътуване?

Повечето полици включват покритие за:

– Спешни медицински разходи.

– Лична отговорност, в случай, че сте осъден за повреждане на собственост или причиняване на нараняване.

– Изгубени или откраднати чанти.

– Разходи при отменяне, забавяне или съкращаване на пътуването ви.

Знаете ли че…
Един на всеки три подадени иска при застраховка за пътуване е за медицинско лечение.
Източник: изследване на Money Advice Service

Какво не покрива застраховката пътуване?

Има някои общи неща, за които е добре да внимавате:

– Ако сте над 65 години или страдате от заболяване, може да имате нужда от специализирана застраховка. Ако страдате от заболяване, трябва да кажете това на вашия застраховател, дори и ако не са ви попитали конкретно за това. Когато си купувате застраховка трябва да отговорите напълно честно на всички въпроси свързани с вашето състояние и здраве. Трябва да включите всяка информация, дори и да мислите, че не е важна. Например ако редовно приемате таблетки за високо кръвно налягане или ангина. Ако не го направите вашата полица няма да бъде валидна.

– Ако практикувате приключенски спортове, зимни спортове или каквито и да е други “опасни дейности”, може да се нуждаете от допълнително покритие.

– Повечето полици не обхващат пътувания до страни или региони, които Foreign and Commonwealth Office препоръчва да избягваме – вижте списъка на сайта на Foreign and Commonwealth Office.

– Покритията при стачки, граждански размирици, вулканични облаци пепел, земетресения, терористични актове и епидемии, могат да варират.

Имате ли все още нужда от застраховка за пътуване, ако имате Европейската здравноосигурителна карта?

С European Health Insurance Card (EHIC), или E111, можете да получите същото ниво на държавна медицинска помощ, което би получил и човек, живеещ в страната, която посещавате. Това важи за всички държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария.

Недостатъкът е, че на местно ниво обслужването може да не е същото като това, което бихте получили в Обединеното кралство. Вие също ще трябва да платите за част от сметките си, ако това е начина, по който работи местната система.

Европейската здравноосигурителна карта няма да покрие разходите ви за репатриране – връщането ви у дома – след претърпян спешен медицински случай по време на почивка, а това ще ви излезе много скъпо.

Ако използвате EHIC за да получите медицински грижи, повечето застрахователи няма да искат от вас да платите excess-а по вашия медицински иск.

Макар че си струва да имате Европейска здравноосигурителна карта, това не е достатъчно. Все пак е прпоръчително да купите и пътническа застраховка, която включва медицинско покритие и покритие в случай на репатриране.

Добра инвестиция ли са туристическите застраховки?

Основната полза от пътническата застраховка е, че с нея ще имате покритие при нужда от спешна медицинска помощ по време на почивка.

Замислете се например – какво би се случило, ако претърпите лошо падане на ски писта и се нуждаете от хеликоптер, който да ви закара до добра болница?

А как ще се справите, ако детето ви се разболее – дори и да е нещо незначително – в САЩ или друга държава, където разходите за медицински услуги са много високи?

Знаете ли че…
Британците харчат двойно повече от цената на една стандартна пътна застраховка, за списания и сладкиши на летището.
Източник: Асоциация на британските застрахователи

Покритието, което получавате за личните си вещи може да бъде обхванато и от вашата застраховка на съдържанието на дома. Най-добре е да проверите дали вече имате такова покритие, преди да го добавите към своя полица за пътуване. Някои застрахователи ще ви предложат отстъпка, ако изключите покритие за багаж.

Ние можем да ви помогнем да си направите изгодна застраховка за пътуване напълно безплатно. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *