Защо да използваме ипотечен брокер

February 3, 2016
0 Comment

Какво прави ипотечния брокер, което вие да не можете да направите? И защо трябва да плащате за услугите му, когато има много други разходи, когато става въпрос за преместване в нов дом или преипотекиране?

Ако си задавате тези въпроси, твърде е вероятно да решите да не ползвате услугите на посредник. Въпреки това, може би си заслужава да се замислите.

Ипотечен съвет, от реномиран брокер, може да бъде безценна услуга – и ето защо …

Вие сте защитени

Важно е да се разбере, че когато получите ипотечна помощ, вашият ипотечен брокер има задължението да се грижи за вас. Той трябва да препоръча подходяща за вас ипотека и да е в състояние да оправдае избора си. Ако съветите му не ви повлияят добре, можете да се оплачете и да бъдете компенсирани.

Обратно на това, ако отидете директно при някой от т.нар. high street ипотечни кредитори, не приемете неговите съвети, и свършите с ипотека, която по-късно става непосилна за покриване, може да се окаже, че нямате достатъчно възможности за правна защита. (Въпреки това, съгласно правилата на Mortgage Market Review, кредитора е този, който носи отговорността да се осигури достъпност – така че дори да купувате директно, може да имате някои възможности за правна защита. Въпреки това, брокерът все още би могъл да ви е от полза…)

Ипотечния брокер е квалифициран

Има много неща, за които да помислите при избора на правилната ипотека. Това не е толкова просто, като да изберете най-евтината ипотека, която можете да намерите!

Ипотечните брокери трябва да бъдат квалифицирани, за да ви дадат ипотечен съвет, като се има предвид, че не можете да получите подобна гаранция, ако се обадите на кол центъра на заемодателите. Това означава, че според новите наредби всички служители в кол център трябва да бъдат съветници или трябва да ви насочат към някой, който е, и ако отидете на място в съответния клон, ще е възможно организирането на среща с някой от техните ипотечни консултанти.

Брокерът е на ваша страна

Един независим ипотечен брокер ще търси най-добрата ипотека за вас. Ипотечните брокери не са на страната на кредитора – те са на ваша страна, и ще ви предоставят достъп до много повече продукти, отколкото ако действате директно. Вие ще получите безпристрастен съвет и може да избирате от широка гама от кредитори и последващи продукти, а не да се ограничавате до един заемодател.

Те познават индустрията

Критериите, свързани с ипотекирането бяха значително затегнати през последните няколко години с развитието на Mortgage Market Review. Той е проектиран да осигури на кредитополучателите възможността да могат да докажат финансови възможности, и тези допълнителни проверки разбираемо са увеличили броя на кандидатстванията.

Ето защо е толкова важно да бъдете в течение на нещата – и да имате на ваша страна ипотечен брокер, който разбира всичко. Брокерите се занимават с кредиторите и знаят какво включва процеса на кандидатстване, така че биха могли да ви кажат, кой кредитор може да обработи заявлението ви с минимални закъснения.

Те също така са запознати с критериите на кредиторите и биха могли да ви дадат подходящ съвет или да ви помогнат в обработката на молбата ви.

Освен всичко изброено дотук, ипотечните брокери могат да ви открехнат за някоя изгодна сделка за ипотечен кредит и дори жилище – оферти, които вероятно няма как да разберете, ако  вършите всичко сами.

Въпросът не е само до ипотеката

Ипотечният брокер няма просто да ви посъветва за ипотека. Той също така ще разгледа и всяка застраховка – застраховка живот, застраховка защита на плащанията и дори застраховка на сгради и съдържание, която имате.

Те ще препоръчат застраховка на базата на новите ви ипотечни обстоятелства, за да се уверят, че сте напълно защитени в случай на:

– смърт

– критично заболяване (като например рак, инфаркт или инсулт)

– съкращение

Не се обезсърчавайте от таксата

Получаването на ипотечни съвети, съобразени с вашата ситуация е вид услуга. За да бъдат в състояние да предлагат тази услуга, ипотечните брокери трябва да печелят пари.

Те правят това по един или и два от следните начини:

– Изисквайки плащането на такса. Това може да е еднократна такса за съвет, или такса, която плащате за консултации през целия срок на ипотеката си (ако трябва да преипотекирате или да смените дома си, и т.н.).

– Чрез комисионна. Кредиторите и застрахователите могат да решат да изплатят на ипотечния брокер комисионна за това, че е избрал точно те да работят с вас.

 

Стойността на съветите

Ипотеките са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Те са свързани с изчисляването на проценти, определянето на срокове, намирането на кредитор и още редица други времеемки и сложни въпроси.

Сравняването на различни ипотеки в различни уеб сайтове (като например moneyfacts.co.uk) е добро начало – това е страхотен начин да получите представа за това, което се предлага. Но избора на ипотека е доста сложен процес, който не се ограничава само с избора на най-подходяща цена.

Ипотечните брокери знаят кои кредитори да ви препоръчат, базирайки се на вашите обстоятелства. Ще ви спестят много време в търсене и разправии с кредитните институции, защото ще вършат повечето неща вместо вас – при това задълбочено и с професионален поглед към вашите финанси.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем жилищен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *