Застраховка при пътуване в чужбина – как да изберем правилното покритие

July 5, 2016
0 Comment

Ако ви се налага да пътувате в чужбина, независимо дали по работа или на почивка, пътническата или наричана още туристическа застраховка (Travel Insurance) е задължителна, ако не искате да плащате стотици, дори хиляди паунди при определени злополучни обстоятелства.

На пазара има пътнически застраховки със стотици видове различни покрития, затова преди да си направите такава, разберете какво покритие ви е необходимо и изберете него, за да не плащате излишни пари за неща, от които реално нямате нужда и не бихте ползвали.

Каква застрахователна полица да изберете?

Ако ще пътувате със семейство или приятели, най-добре изберете някоя от следните полици:

  • Пътническа застраховка за двойки (Couple Travel Insurance) – можете да се възползвате от нея ако пътувате със своята половинка и двамата сте регистрирани, че живеете на един адрес.
  • Семейна пътническа застраховка (Family Holiday Insurance) – важи за двама възрастни и до четири деца. Можете да я използвате ако децата ви са на възраст под 18 години и живеят с вас.
  • Полица за сам родител (Single-parent Family Cover) – както се предполага от името, важи само за един родител, който пътува с дете или деца.
  • Полица за семейство с дете (Couple and Child Cover) – обикновено е по-евтина от семейната застраховка, защото покрива двама възрастни и едно дете под 18 години.

За какво трябва да внимавате тук:

  • Семейната пътническа застраховка може да бъде анулирана ако някой от членовете на семейството пътува самостоятелно или децата пътуват с човек, който не е назован в полицата.
  • Семейната полица също така може да не покрива деца или доведени деца, които не живеят за постоянно с родителя, на чието име е сключена застраховката.

За къде ще пътувате?

Повечето пътнически застраховки са разделени по региони, в зависимост от това за къде ще пътувате. Обикновено са:

  • За Европа;
  • Навсякъде по света, без САЩ;
  • Навсякъде по света, вкл. САЩ.

За какво трябва да внимавате:

  • Дефиницията за покритие из Европа е различна за всеки застраховател. Вие може да смятате, че полицата ви важи за цяла Европа, но технически да не е така. Например понякога страни като Швейцария не влизат в застраховката, въпреки че са част от Европа, но не са част от Европейския съюз. Затова преди да сключите застраховката си, проверете пътуване до кои страни конкретно покрива тя.
  • Проверете дали имате покритие за пътуване в различни страни. Така например ако няколко дни сте в Турция, но след това заминете за Гърция, трябва да сте сигурни, че застраховката ви е валидна.

Колко често пътувате?

Ако пътувате в чужбина повече от един-два пъти годишно, най-изгодният вариант е да сключите годишна пътническа застраховка. Така освен, че ще бъдете защитени в чужбина целогодишно, можете да пътувате спокойно дори и в последния момент, без да се притеснявате, че не сте сключили застраховка.

Колко дълго ще бъде пътуването ви?

Повечето годишни или единични пътнически застраховки предлагат покритие за 90, 120 и дори 180 дни. Ако обаче ще прекарате повече време в чужбина, уведомете застрахователя си и удължете полицата си, като лимитът тук е до 18 месеца.

Имате ли нужда от специално покритие?

Всеки човек на възраст над 65 години или със сериозно заболяване има нужда от по-специално покритие. Ако отговаряте на някой от тези критерии, уведомете застрахователя си, за да ви се направи специална полица. В противен случай ако скриете свое заболяване, но след това имате нужда от медицинска помощ в чужбина, застраховката ви може и да не покрие лечението.

Основно покритие на пътническата застраховка

Най-важното нещо, заради което се сключва пътническа застраховка е покритието при нужда от медицинска помощ в чужбина. Все пак здравето на човек е най-важно, нали?

Затова когато сключвате своята застраховка, най-добре заложете на пълно здравно покритие (Full medical cover). То включва поемане на медицински разходи на стойност до 1 милион паунда в европейски страни, до 2 милиона паунда в страни извън Европа и 24-часова помощна телефонна линия за помощ при спешен случай.

Проверете какви точно спешни медицински случаи се покриват от застрахователната полица – лечение, настаняване в болница, странични разходи, разходи за придружител и т.н.

Повечето пътнически застраховки трябва да предлагат и покритие за изгубен или откраднат багаж и лични вещи. Обикновено се поемат разходи между 1500 и 3000 паунда, но и това е нещо. Стремете се да не пътувате с излишно скъпи вещи в багажа си.

Освен изброеното до тук, стремете се застраховката ви да покрива и разходи при отмяна на пътуването. Така ако пътуването ви бъде отменено или отложено поради някаква причина, вие ще бъдете компенсирани от застрахователя за това. Разбира се, всеки застраховател има собствени изисквания за отмяна на пътуването, но пък се поемат разходи до 20 хиляди паунда, затова проверете и тази опция, както и всички детайли около нея.

Всичко, което изброихме попада в основното покритие на една пътническа застраховка и ви съветваме да не сключвате такава, ако не ви предлага всичко това. Ако прецените, че нямате нужда от някое от основните неща, тогава можете да прецените дали искате застраховка, която не предлага подобно пълно покритие.

Имайте предвид, че има много пътнически застраховки, които освен основните неща, предлагат и много различни покрития, от които вероятно няма да имате нужда. Това е с цел завишаване на цената и ако сметнете, че нямате нужда от тях можете спокойно да ги откажете и да се спрете на полица, която строго отговаря на вашите нужди и изисквания и няма да ви вкара в преразход.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *