Застраховка „Критични болести“ – изберете правилната полица

March 20, 2016
0 Comment

Важно е да сравнявате различните застрахователни полици, осигуряващи покритие при критични болести, преди да купувате. Има съществени различия между полиците, така че избирайте разумно. Помислете за използване услугите на независим финансов съветник, който да ви помогне да вземете правилното решение.

Опции за застраховане при критични болести

Само застраховка „Критични болести“

Самостоятелната застраховка „Критични болести“ ще изплати еднократна сума, ако получите сериозно заболяване, което е посочено в полицата.

Застраховка „Критични болести“ често може да бъде купена заедно със застраховка „Живот“. След това тази полица ще плати обезщетение, ако сте били диагностицирани с критично заболяване, и все още ще имате животозастрахователно покритие. Закупуването и на двете полици ще ви даде сигурност – както за самите вас, ако се разболеете сериозно, така и за вашите наследници, в случай че с вас се случи най-лошото.

Плюсове: по принцип са по-достъпни

Минуси: „работи“ най-добре със застраховка живот, така че месечните ви плащания ще са по-високи отколкото при само една полица

Комбинирано животозастрахователно покритие и покритие при критични болести

Този вид застраховка изплаща еднократна сума, ако умрете или ако получите критично заболяване. Вие обикновено ще получите едно изплащане, така че ако подадете иск по вашата полица за критично заболяване, вашата застраховка живот ще приключи.

Плюсове: по-достъпна алтернатива за получаване на два отделни полици

Минуси: ще получите само едно изплащане

Като част от животозастрахователна полица за защита на ипотека (намаляващ срок)

Много хора първо вземат под внимание покритието при критично заболяване при кандидатстване за ипотечен кредит. При този тип продукт, можете да получите достатъчно животозастрахователно покритие и покритие при критично заболяване за обезпечаване на ипотеката.

Плюсове: вашата ипотека се изплаща в пълен размер, ако ви сполети най-лошото или бъдете диагностицирани с критично заболяване

Минуси: изплаща обезщетение при смърт или тежко заболяване, но има само едно плащане

Каква е разликата между фиксираната полица и тази, която подлежи на преразглеждане?

Някои полици ви дават възможност да плащате една и съща сума всеки месец (известна като фиксирана, или гарантирана премия). Въпреки, че това може да бъде по-скъпо в краткосрочен план, много хора предпочитат сигурността да знаят какво точно ще им бъде изплатено в бъдеще.

Като алтернатива може да помислите за месечни плащания, които могат да бъдат преразгледани след определен период от време (премии, които предвиждат преглед), при които процентите обикновено биват преразглеждани на всеки пет години. Първоначалната стойност обикновено е по-ниска, но може да се увеличи с течение на времето и се влияе от:

– вашата възраст

– медицински авансови плащания

За кои заболявания е осигурено покритие?

Всички полици за критични болести обхващат инфаркт, инсулт и рак, при условие че болестта е на определено ниво на сериозност.

Покритието при други условия варира в зависимост от полицата, и ще трябва да проверите какво включва. Също така е добре да проверите и колко тежко трябва да е състоянието ви, за да получите изплащане.

Заболявания, които не са включени

Някои тежки здравословни състояния могат да не бъдат обхванати от полиците за критични болести.

Примерите включват:

– някои видове рак

– здравословни проблеми, които сте знаели, че имате преди да сключите застраховката

– някои критични наранявания като счупване на кости

Полиците често предоставят информация за това колко тежко трябва да е дадено заболяване, за да ви бъде изплатена сума от страна на застрахователя. При някои от включените в полицата процедури – например смяна на сърдечна клапа – вида на операцията също оказва влияние.

Често покритието на включва неинвазивни ракови заболявания. Една от причините, дадени за това от Асоциацията на британските застрахователи е, че тези видове рак имат “отличен процент на излекуване”. Разбира се, лечението на не-инвазивен рак все още може да отнеме седмици или месеци, и не винаги е възможно да се работи през това време.

Някои застрахователи изплащат частични обезщетения за по-леки състояния. Например, много от тях извършват плащания при мастектомия или лумпектомия (oпepaция пpи paĸ нa гъpдaтa, ĸoятo е пo-мaлĸo aгpecивнa oт мacтeĸтoмиятa – пълнoтo пpeмaxвaнe нa гъpдaтa, и при която ce oтcтpaнявa caмo бyчĸaтa и пpилeжaщaтa oĸoлo нeя здpaвa тъĸaн), или при определени стадии на рак на простатата.

За какво трябва да помислите?

Има много неща, които е добре да вземете предвид при получаване на покритие за критично заболяване.

Например, как ще си осигурите доходи, ако станете нетрудоспособен? Ще бъдете ли в състояние да покриете разходите си, за да направите дома си достъпен за инвалидни колички, ако това се наложи? Как бихте осигурили покритие за вашата ипотека или наем?

От колко покритие се нуждаете, зависи от вашите лични обстоятелства. Потърсете експертен независим съвет, за да сте сигурни, че получавате правилния вид покритие.

Можете да намерите независим финансов съветник, използвайки линковете по-долу.

Други видове застраховки, от които може да имате нужда

На разположение са различни застрахователни продукти, които да ви помогнат да защитите най-важното за вас.

Имате ли нужда от застраховка живот? Този вид застраховка ще предостави финансова подкрепа на хората, които разчитата на вас, в случай че ви сполети най-лошото.

Имате ли нужда от застраховка за защита на плащанията? Този вид застраховка ще ви помогне в извършването на плащанията, ако не сте в състояние да работите поради заболяване, травма или ако сте били съкратени.

Имате ли нужда от застраховка за защита на доходите? Този тип продукт осигурява редовни плащания, ако не сте в състояние да работите поради болест или нараняване.

Имате ли нужда от краткосрочна защита на доходите? Осигурява краткосрочно покритие, за плащане на основни разходи, ако не можете да работите.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем в избора на застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *