Заслужава ли си да плащаме допълнително, за да защитим своя No-claims bonus?

January 11, 2017
0 Comment

Намирането на изгодна автомобилна застраховка е всичко друго, но не и бързо и лесно. От лутане измежду различни застрахователи и полиците, които предлагат главата може да ви заболи здраво. Нещата стават още по-сложни когато освен цената, започнете да сравнявате и различните допълнителни такси, като например таксата за защита на No-claims discount (накратко NCD) бонуса.

No-claims discount, наричан още No-claims bonus е бонус, ви гарантира по-ниска цена на автомобилната застраховка, ако за даден период вие не сте били в пътни инциденти и съответно вие или трети лица не сте предявявали искове към застраховател.

Според проучване на MoneySupermarket, ако не защитим своя NDC, цената на застраховката ни може да се повиши с до 30 процента ако предявят иск по нея. Ако обаче имаме 5-годишен NCD и искаме да го защитим, то застраховката ни ще поскъпне средно с 23 паунда за година.

Достигането на 5 години без пътни произшествия и съответно 5-годишен NCD е нещо много трудно и е цел, към която повечето шофьори във Великобритания се стремят, за да се намали драстично цената на застраховката им. Ако в даден момент достигнете този NCD, експертите съветват да платите малко повече, за да го защитите.

Тук рискът е, че срещу няколко десетки паунда повече върху автозастраховката ви, вие получавате защита на своя NCD, но ако плащате тази допълнителна такса с години и нямате пътни инциденти, може да се окаже, че харчите пари, които иначе можете да спестите за нещо друго.

Друго нещо, което трябва да премислите е, дали наистина сте толкова добър и внимателен шофьор и наистина ли бихте рискували своя граден с години NCD срещу спестяването на малко пари. На пътя не всичко зависи само от вас, понякога е достатъчно вината да е в другия водач и той да няма застраховка – това пак може да ви лиши от NCD.

В дългосрочен план защитата на NCD може да ви струва доста, все пак колкото и малка да ви се струва таксата, с годините тя се натрупва, но ако държите на своя NCD и искате да го запазите дори и след евентуален пътен инцидент, това е единственият начин.

Имайте предвид обаче, че дори и да сте си платили допълнително за защита на NCD, вие не сте неуязвими. Ако предявите прекалено много застрахователни искове за кратък период от време, защитата ви няма да ви помогне и вие отново ще загубите своя NCD. Така при подновяване на годишната си застраховка в даден момент можете да установите, че цената й се е повишила например от 600 на 1100 паунда. Тук даже не е необходимо пътните инциденти да са били по ваша вина, просто е важно колко често вашето име е замесено в предявяване на искове.

Така че сами трябва да прецените въз основа на обстоятелствата си дали си заслужава всяка година да плащате допълнителна такса за защита на NCD или ще решите да спестите тези пари. За някои шофьори тази защита не е особено полезна и биха предпочели да не плащат за нея, докато на други с дълги години без инциденти на пътя тя може да се окаже по-ценна.

Нашият съвет е, ако сте решили да си направите допълнителна защита на NCD, проучете пазара и различните оферти на застрахователите. Сравнете цените със защитата и след това без нея, за да разберете каква е разликата и съответно колко допълнително ще ви струва тя.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *