Заемане на пари от лихвари

November 23, 2016
0 Comment

Лихварите, или както ги наричат британците Loan sharks, са нелегални заемодатели, които най-често отпускат заеми на хора в несъстоятелност или крайно нуждаещи се от спешни пари. Първоначално те са много дружелюбни и услужливи, но заемането на пари от тях е крайно непрепоръчително, дори и да имате лош кредитен рейтинг и да нямате възможност за заемане от друго място или пък да ви трябва на пръв поглед безобидно ниска сума пари.

 

Защо да не заемате пари от лихвари

Преди всичко – защото някои лихвари ще ви начисляват лихви до 719 процента. Струва ви се невероятно, но е истина!

Както споменахме, лихварите се стремят да направят особено добро първоначално впечатление. Държат се възпитано, услужливи са, помагат с финансови съвети, но това е само докато заемете пари от тях. Идеята е, че дори и да връщате навреме заетото, те са доволни, защото начисляват особено високи лихви, а ако не се справяте с погасителните вноски – не ви чака нищо добро. Постоянен тормоз и притеснение е най-малкото, което можете да очаквате.

 

Как да забележите типичния лихвар

В повечето случаи интуицията ви сама ще ви подскаже, ако около даден заемодател има нещо нередно, т.е. той работи незаконно. Но някои от основните неща, за които трябва да се оглеждате са:

  • Често при отдаването на заема документацията е малко и изглежда неизрядна, може и уговорката ви да остане само устна. Така в последствие лихварят може да завиши сумата, която сте заели или да вдигне неимоверно лихвите, да добави всякакви клаузи в негова полза и т.н.
  • Не ви се дава информация за лихвата по заема или каква е останалата сума, която дължите, ако сте внасяли по заема.
  • Искат ви като гаранция важен личен документ като лична карта, шофьорска книжка, кредитна или дебитна карта, паспорт и др.
  • Не ви се дава информация как напълно да погасите дълга си.
  • Настоятелни са и ви притискат да вземете парите, могат да ви заплашват вербално или чрез насилие.

 

Как да проверите дали даден заемодател оперира легално

Финансовият регулаторен орган пази данните за всички лицензирани заемодатели, както и за тези, които са кандидатствали за лиценз, но такъв им е отказан или пък тези, на които лицензът им е отнет за нарушаване на закона. Ако заемодателят, от който възнамерявате да вземете пари не е в списъка на регулатора, значи работи нелегално и е лихвар, затова не заемайте пари от него.

Регистърът можете да откриете на този адрес.

 

Лихварите и законът

Всеки лихвар оперира незаконно и в никакъв случай не трябва да си мислите, че той е над закона. Ако в даден момент се забъркате с такова лице и се почувствате излъгани, тормозени или друго, можете да се обърнете към полицията.

Освен с физическа саморазправа, някои лихвари могат да ви заплашват, че ако не им платите ще ви дадат на съд и ще лежите в затвора или ще ви изземат имуществото, но това е абсолютен блъф, на който не трябва да вярвате. Това няма как да стане, след като заемодателят оперира нелегално и сделката между вас няма никаква законова тежест. Всъщност лихварите дори нямат законното право да си искат парите, които са ви заели, защото нямат право да отдават заеми.

 

Ако изпитвате финансови затруднения и обмисляте варианта да заемете пари от лихвар, по-добре не го правете. Вместо това потърсете помощ и финансов съвет от някоя независима организация или се обърнете към нас, за да ви помогнем да заемете пари по напълно законен начин. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

Информацията, предоставена по-горе, се отнася само и единствено за Великобритания!

Имайте предвид, че нашата компания НЕ СЕ занимава с даване на пари назаем, ние само можем да ви съдействаме да вземете пари назаем от лицензиран заемодател по напълно законен начин!

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *