Допълнителни такси по кредитните карти и как да ги избегнем

January 25, 2017
0 Comment

Някои кредитни карти  могат да бъдат съпътствани от високи допълнителни такси, затова в тази статия ще засегнем именно тях, за да разберете какви най-често са те и как да ги избегнете.

Такси при забавено плащане

Ако сте изпуснали крайния срок за погасяване на месечната вноска по кредитната ви карта и съответно сте забавили плащането си, вероятно ще ви наложат такса. Освен плащането й обаче, забавянето ви може да се отрази и негативно върху кредитния ви рейтинг.

Таксата при забавено плащане обикновено е в размер на около 12 паунда и за да я избегнете се старайте винаги да погасявате вноските си навреме.

Такси при превишаване на кредитен лимит

Ако превишите лимита си по кредитната карта ще ви таксуват допълнително. Таксата обикновено е до 12 паунда и за да избегнете плащането й, просто не надвишавайте допустимия лимит на картата си. Съветваме ви да го проверявате често онлайн или чрез обаждане до банката, за да сте сигурни, че не сте го доближили.

Такса за неосъществен превод

Ако компанията, която е издала кредитната ви карта реши да си вземе месечната погасителна вноска по нея от банковата ви сметка, но вие нямате наличност и преводът не бъде осъществен, вероятно ще ви начислят такса за това. Тя е в размер между 5 и 12 паунда и може да се избегне просто като държите достатъчно средства в сметката си и никога не я оставяте напълно празна.

Такса при теглене на пари

Ако използвате кредитната си карта за теглене на пари от банкомат ще платите високи такси, затова ви съветваме да не го правите. Кредитните карти са подходящи за разплащане, но не и за теглене на пари в кеш. Обикновено таксата за това е процент от изтеглената сума, минимум 2-3 паунда, плюс месечна лихва за периода, в който ще върнете напълно сумата.

Такса за неупотребяване

Колкото и странно да ви се струва, някои банки могат да ви таксуват за това, че не ползвате кредитната им карта. Размерът на таксата зависи от кредитора, но обикновено е между 2 и 20 паунда. За да избегнете плащането на тази такса се запознайте с условията за ползване на картите си и ако има такава клауза, старайте се през определен период от време да извършвате някакво плащане през картата.

Такса за разплащане

Внимавайте какво плащате с кредитната си карта, защото понякога таксата за разплащане може да бъде по-висока от стоката, която купувате, ако е нещо дребно и евтино. Обикновено тази такса е между 2 и 3 паунда, но може да бъде и процент от стойността на покупката, зависи от банката, издала картата ви. Плащането на тази такса е неизбежно, ако се разплащате с кредитната си карта често, но за покупки под 100 паунда можете да използвате дебитни карти, за да спестите от такси.

Такса за използване в чужбина

Използването на кредитна карта в чужбина може да бъде скъпо удоволствие. Това е така защото освен, че ви се начислява допълнителна такса, парите ви се обменят в местната валута според курса на банката, който в повечето случаи не е никак изгоден. За да избегнете неприятни изненади, просто не използвайте кредитните си карти в чужбина. Ако пък знаете, че ви предстои пътуване и ще ви трябва кредитна карта, направете си такава, която да е подходяща за използване зад граница.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *