Видове алтернативи на заемите до заплата

November 30, 2016
0 Comment

Ако ви се налага да заемете пари спешно и обмисляте да вземете заем до заплата, по-добре не го правете. Въпреки че тези заеми са най-лесни за одобрение и усвояване, с тях можете да задлъжнеете и да усложните допълнително финансовото си състояние, а така ще съсипете кредитния си рейтинг, който понякога градим с години. Затова вместо заем до заплата, по-удачно е да помислите за други алтернативи, които ще ви представим в тази статия.

Когато ви трябват пари спешно, за да платите битови сметки, наем, ипотека или да върнете задължение, това значи, че финансовото ви състояние не е стабилно. В такива моменти бързи заеми до заплата може и да ви се струват правилния вариант, но всъщност за хора с нестабилни финанси, те могат да бъдат пагубни, вместо решение на проблема. Затова ако не можете да покривате основните си разходи, вместо заем, по-добре потърсете независим финансов съвет и се научете да разпределяте доходите си така, че да ви стигат да покривате поне неотложните си разходи.

Пари за неспешни разходи

Повечето заемодатели, които дават заеми до заплата се възползват от нетърпеливостта на хората и ги рекламират като идеални за бързи покупки на техника, уреди, дрехи, за излизане на клуб и други глезотии. Но ако се вържете на това и решите да теглите заем до заплата за неспешен разход, това ще ви излезе много по-скъпо отколкото предполагате, заради лихвите по заема. Затова по-добре бъдете търпеливи, изчакайте да вземете заплата или просто спестете пари и едва тогава си купете това, което желаете.

Алтернативни варианти:

Оставете заемите до заплата като най-крайната си опция, когато вече сте на ръба и трябва незабавно да платите нещо неотложно и никоя от алтернативите не ви е била полезна. В противен случай просто се възползвайте от някоя от тях.

Поискайте служебен аванс

Ако спешно ви трябват пари преди заплата, винаги можете да помолите работодателя си за служебен аванс. Ако имате неотложен и спешен разход и нямате пари да го покриете, можете да обясните защо ви е аванса и вероятността да ви бъде отпуснат такъв е много голяма. Ето, че вече имате парите и то без да дължите или да ги връщате с лихви. Е, наистина, няма да вземете пълна заплата след това, но това е много по-удачен вариант от заем до заплата.

Потърсете пари на заем от близки и приятели

Колкото и неудобно да се чувствате да искате заем от своите близки и приятели, това е начинът ако искате да избегнете плащането на лихви и притискането от заемодателите. Просто преди да прибегнете до действията, преценете каква сума искате да ви заемат, кога и как ще я върнете и се постарайте да спазите обещанието си, ако искате да разчитате на заем от този човек и друг път.

Използвайте кредитна карта

Ако имате кредитна карта, можете да използвате нея, за неотложните си разходи. Въпреки че има лихви по нея, в повечето случаи условията и лихвените проценти са много по-добри, отколкото при заемите до заплата. За да бъде най-изгодно заемането на пари от кредитната ви карта, по-добре е да върнете цялата заета сума в края на месеца, когато получите заплата. Ако нямате подобна възможност просто се опитвайте да внасяте възможно най-много всеки месец, за да избегнете плащането на лихви за дълго време.

Използвайте оторизиран овърдрафт

Ако имате банкова сметка, можете да поискате овърдрафт от банката. Лихвата по овърдрафтовете може да достигне до 19,5%, но пак е по-изгодно от заемите до заплата. Не се подлъгвайте да използвате неоторизиран овърдрафт, защото може да ви излезе много солено и да задлъжнеете.

Заемете пари от кредитен съюз

Кредитните съюзи могат да ви заемат пари при много по-изгодни условия от тези на частните заемодатели, които дават заеми до заплата. Тези съюзи имат лимит на лихвата, която могат да ви наложат – 3% на месец или 42,6% на година за Англия, Шотландия и Уелс и 2% месечна и 26,8% годишна за Северна Ирландия. Също така няма скрити такси и глоби ако върнете парите преждевременно.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем да си намерите изгоден заем. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *