Българи търсят правата си във Великобритания

May 4, 2019
0 Comment

Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си.

Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса.

Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да се замислите.

Проблема с търсенето на права във Великобритания е, че изисква да се знае английски език, изисква се време и пари…. Да припомня времето е пари.

Българи нарушаваме права на българи, понеже знаем, че те не знаят английски и нямат време и пари да си ги търсят.

Английско говорещи също нарушават правата ви, понеже те знаят че вие не знаете английски, нямате възможност , време и пари да си търсите права.

Онзи ден ми се оплака момиче сънародничка, индиец шеф в хотел се натиска с нашенки персонал понеже знае, че няма да се оплачат, старах ги е трябват им пари .

Когато си търсите правата първо си задайте въпроса има ли пропорционалност… какво сте загубили, какво ви е струвало да кажем че някой ви е откраднал от къщата в която живеете с още 10 сънародника, дамаджаната с ракия.

Вашата 5 литрова дамаджана е струвала 10 паунда, ракията вътре 50 паунда общо 60 паунда.

Ако отидете на адвокат и искате да съдите Петър, който според вас ви е краднал личната вещ, вероятно ще платите около 100 паунда само за консултация, от адвокат без да ви е свършил работа.

Може да отидете на безплатната организация https://www.citizensadvice.org.uk/ за съвет, ще ви трябва да знаете английски, или да платите на преводач. Ще трябва да си вземете и почивен ден и като му сложиш чертата пак няма да си заслужава да се занимаваш.

Ще пиеш една студена вода вместо отлежалата огнена вода.

Ако знаете английски и имате свободно време ходете на https://www.citizensadvice.org.uk/ и търсете правата си за каквото и да е.

Във всякакви други ситуации мислете, следното.

Да вие сте невинен, а другия виновен но заслужава ли си?

Пример работили сте за някой дължи ви 500 паунда и не ви ги плаща. Тръгвате на дело, ако имате доказателства може да хвърлите да кажем 1000 паунда ако другата страна се инати. Ще спечелите делото. Ще кажете спечелих взех си 500-те паунда, които ми дължаха, но като сметнете, че сте дали 1000 до момента нищо финансово не сте спечелили.

Ако сте от тези които искат да го правят за чест за принципи, да заслужава си, аз за 2 години на един такъв сънародник клиент не съм попадал. Повечето искат някой да им свърши адвокатска работа, ама да не му плащат нищо, а си удържи пари от взетото.

Такива ситуации има основно при пътни инциденти и инциденти на работно място и лекарски грешки, при други ситуация

Мислете заслужава ли си пропорционалността, загубено време и пари, а да не говорим че дори и да осъдиш някоя фирма, ако тя фалира нищо вероятно няма да вземеш.

Аз не обичам да съм прецакан и излъган, но ми се е случвало да преглътна нещо и продължа напред без да се занимавам с неща които не си заслужават загуба на време.

Преди няколко години Райанеър ни отмени полет София-Лондон, платиха ни хотел, но ако не искахме да загубим още един ден виснене в България докато спре снега в Лондон трябваше да отидем от София до Пловдив.

Хванахме автобуси София Пловдив платихме някъде около 60 лева май беше( може и повече да е било), но после се отказах да загубя часове и си търся похарчените пари… щеше да загубя време от работа или почивка, за мен времето е ценно понеже е пари.

Сега ви дарих от моето време да ви обясня нещата за вашите права.

Случва се да ги нарушават, ще се случва и в бъдеще да ги нарушават, ако ме питате дали имате права за нещо си, то означава, че не си знаете правата и може би и английския ви не е достатъчно добър за търсене на права.

Ето заради тези двете неща вероятно ви нарушават правата…ако един ден научите много добре английски… научите и правата си както трябва нещата ще са коренно различни.

До тогава пожелавам ви по-малко ситуации с нарушени права и ако е нещо незначително преглъщате го и мислете как да направите така че не ви нарушават правата.

Най-често права се нарушават когато нещата са в сивата зона. Работите на черно, купувате неща незаконни… нямате договори понеже правите неща под масата.

Другата страна знае, че вие също сте замесен в нещо сиво.

Много често права се нарушават и измами се правят в опити да се спестят пари от нещо.

Решил Иван да спести и да не даде 100 паунда за счетоводство на истински счетоводител, видял Елена да предлага за 50, тя го излъгала взема му данъци в нейна сметка и изчезнала в България.

Няма да споменавам как някои сами се прецакват с неща в опит да спестят пари.

Друг пък не му се учи за даден изпит, вижда обява на някой, който казва по втория начин, плаща 300 паунда нищо не получава и после какво да каже, аз исках да излъжа системата, но ме излъгаха мен…

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *