Автомобилно застраховане при пътуване в чужбина

March 6, 2015
0 Comment

Независимо дали планирате да шофирате вашия собствен автомобил в чужбина или да наемете такъв, когато пристигнете там, трябва да имате застраховка. Бъдете внимателни – много е лесно ненужно да похарчите пари за застраховка на кола под наем. Освен това excess-а може да бъде твърде висок.

Ако пътувате в чужбина със собствен автомобил

В рамките на ЕС, вашата стандартна застраховка автоматично ви дава необходимия законов минимум във всяка страна.

Говорете с вашата застрахователна компания за удължаване на покритието.

Може също така да поискате отделна полица за breakdown cover.

Ако живеете в Северна Ирландия

Ако живеете в Северна Ирландия винаги проверявайте дали полицата ви има покритие ако шофирате в Южна Ирландия. Някои застрахователи класифицират Република Ирландия като чужбина и не предлагат стандартно покритие.

Ако наемате автомобил в чужбина

1.Проверете какво е включено в договора за наемането на кола под наем

В зависимост от страната, за която пътувате, може да бъдете задължени по закон да имате три вида основни застраховки и те обикновено са включени във вашия договор и разходи за кола под наем:

– покритие при щети, нанесени на автомобила – известна също като „collision damage waiver“, „damage excess waiver“ или „vehicle damage cover“;

– покритие при кражба на превозното средство – известна като „theft protection“ (защита от кражба) или „vehicle theft cover“ (покритие при кражба на превозното средство);

– покритие при нараняване или материални щети, претърпени от трето лице –  „third party cover“ (покритие на трето лице) или „supplementary liability“ (допълнителна отговорност).

2. Обърнете внимание на правата върху кредитната ви карта, които rent-a-car компанията получава след подписване на договора

Когато подписвате договор за наем на кола, той обикновено включва и разрешение за rent-a-car компанията да начислява такси по кредитната ви карта за допълнителни елементи. Ето защо обикновено трябва да носите своята кредитна карта когато вземате кола под наем.

Компанията за коли под наем може да направи плащане от вашата карта, без да ви каже или без да иска разрешение от вас. На теория, rent-a-car компанията може да ви таксува за пълно “excess” покритие дори за минимални щети по автомобила.

Уверете се, че сте проверили колата добре и запишете всяка драскотина. Когато връщате колата е добре да сте сигурни, че компанията също е наясно с тези неща и, че всяка открита и записана от вас щета е подписана и потвърдена от фирмата. По този начин ще избегнете възможни разногласия с компанията относно състоянието на автомобила, когато го връщате.

3. Прочетете внимателно дребния шрифт

Прочетете онлайн всички правила и условия преди да платите (въпреки че понякога пълната документация е на разположение само на място, в офиса на компанията, когато отидете да вземете колата).

– Проверете дали имате покритие за неограничен пробег дневно, ако пътувате на дълги разстояния (например в Австралия).

– Проверете отчета на кредитната си карта в края на пътуванията си, за да се уверите, че няма начислени измамни такси. Ако има такива, които искате да оспорите, съобщете това както на rent-a-car компанията, така и на вашия доставчик на кредитна карта, които ще ви помогнат да разрешите проблема. Съветваме ви при вземане на автомобил под наем винаги да използвате кредитна карта, а не дебитна карта. Ако има разногласия при таксувания и сте платили с кредитна карта, става въпрос за пари които банката не трябва да иска да и плащате, с дебитната карта ще бъдат взети ваши пари които ще се опитате да си върнете.

Обърнете внимание на *excess-а в застраховката на наетата кола

Повечето компании за коли под наем имат много високи такси за excess (между £500 и £1,500). Възможно е да се окаже, че трябва да плащате много големи суми, дори и за незначителни щети.

*Ако наемете кола и тя се повреди или бъде открадната, excess-а (понякога наричан и “Deductible”) е сумата на парите, които трябва да платите на компанията за коли под наем при връщането на автомобила.

Купете *excess insurance, така че да не плащате excess

Винаги можете да се застраховате сами, купувайки застраховка с възстановяване на excess-а, която ви позволява да вземете своя excess обратно. Това покритие включва неща, които обикновено не са включени в застрахователните полици, като например спукана гума или загубени ключове. Не може обаче да получите такова покритие, ако наемате луксозен автомобил или кемпер.

*Car Hire Excess Insurance е допълнителна застраховка, която ви предпазва от всякакви excess такси, които може да се наложи да платите, ако наетата от вас кола се повреди или бъде открадната.

Има два вида покритие:

– дневна полица – цените започват от около £3;

– годишна полица – около £39 (подходяща при наемането на кола за две седмици или повече).

Не купувайте допълваща застраховка от рент а кар фирма

Вашата компания за коли под наем ще се опита да ви продаде допълваща застраховка (top-up insurance) – позната и като „super collision damage waiver“, „deductible cover“ или „non-waiver cover“ – което намалява вашия excess до нула.

Този вид застраховка излиза много скъпо (около £10 на ден). По принцип тя не включва неща като кражба, вандализъм, повредени гуми, загубени ключове и използване на неправилни горива. Това съотношение качество-цена е лошо и не си заслужава.

Ние можем да ви помогнем да си направите изгодна автомобилна застраховка при пътуване в чужбина напълно безплатно, пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *