Автомобилна застраховка за млади шофьори

January 27, 2016
0 Comment

Ако сте млад шофьор, на възраст между 17 и 25 години, вероятно сте забелязали, че вашата автомобилна застраховка е много по-скъпа. Това е така, защото британските застрахователи считат младите шофьори за по-рискови и настояват те да плащат по-високи застраховки до навършване на определен стаж и възраст.

В тази статия ще ви дадем някои основни съвети, които ще ви помогнат да си намерите подходяща застраховка на изгодна цена.

Изберете подходящо покритие

Според стойността на автомобила, който шофирате и личните си предпочитания, можете да се спрете на застраховка с пълно покритие (fully comprehensive insurance), която се равнява на пълното автокаско, познато ни от България, и покрива щетите по вашия и останалите автомобили. Можете да сключите и застраховка за трети лица (thirt party insurance), която е като българската Гражданска отговорност, т.е. покрива само и единствено щетите на трети лица, но не и вашите.

Обикновено застраховката за трети лица е по-евтина от пълното покритие, но в някои случаи според обстоятелствата на водача, цените им може да са сравнително близки, затова е добре да се провери. Също така има нещо странно, което се изявява основно при младите шофьори и то е, че пълното покритие в повечето случаи излиза малко по-евтино, отколкото застраховката за трети лица. Затова ви препоръчваме да направите подробна справка на цените на различните застрахователи за двата вида покритие и да се възползвате от пълното, ако е по-изгодно за вас.

Слезте в по-долна рискова група

Младите шофьори по подразбиране попадат във високорискова група водачи, но можете да „слезете“ в по-долна група, като спазвате няколко правила. Преди всичко шофирайте внимателно и избягвайте дори леки инциденти. Ако нямате предявени искове към застрахователя и не са ви налагани наказателни точки за провинения и произшествия, следващият път когато правите застраховка ще забележите, че цената й е много по-ниска.

Друг начин да не изглеждате като рисков водач е да шофирате възможно най-малко. Колкото по-малко мили изминавате за периода на застраховката си, толкова по-евтина ще е тя. Все пак застрахователя е на ясно, че колкото повече сте на пътя, толкова по-голям е шанса да попаднете в произшествие и затова ще ви иска повече пари за застраховка.

Шофирайте автомобил, който попада в по-ниска ценова категория. Колкото по-нова и скъпа е колата ви, толкова по-голяма ще е застраховката по нея. Същото важи и за по-старите возила, които обаче са снабдени с много мощни мотори, които застрахователите смятат за крайно неподходящи и рискови, особено за младите водачи.

Добавете опитен шофьор без произшествия като втори водач на автомобила, който застраховате. Родител в случая е най-удачния вариант. Така цената на застраховката ви ще спадне значително, защото застрахователите ще са по-спокойни, че колата ще се кара и от нискорисков водач.

Свалете допълнително цената

Цената на автомобилните застраховки за младите шофьори остава сравнително висока, дори да изпълните всичко, което ви посъветвахме до тук. Но не се тревожете, има и други начини да я свалите с още.

Един от тях е да бъдете вписани като втори водач на автомобила на лице, което е нискорисков водач и след това да се възползвате от това, че той не е имал произшествия и не е предявявал искове към застрахователя, за да плащате по-малка застраховка на своя автомобил. Тук отново изборът да сте втори водач на родителски автомобил е най-удачен, но това значи, че основно родителят трябва да шофира автомобила, а не вие, защото в противен случай това може да се счете за застрахователна измама и да последват сериозни последствия.

Избягвайте да плащате застраховката си на вноски, защото застрахователите завишават вноските и ви начисляват лихва по тях. Вместо това платете цялата сума за застраховката си за година напред.

Друг начин да намалите значително цената на застраховката си е като позволите в колата ви да бъде монтирано т.нар. „смартбокс“ устройство, което следи начина ви на шофиране и изпраща данните към застрахователя. Самото устройство отчита скоростта, с която шофирате, как ускорявате, как спирате, колко време и мили шофирате, как завивате и т.н. Така застрахователят може да разбере какъв тип шофьор сте и ако наистина сте нискорисков, да ви предложи по-изгодна застраховка. Но ви препоръчваме да изберете този вариант само ако сте сигурни в себе си и уменията си, и най-вече спокойни зад волана, защото ако не шофирате добре, рискувате цената на застраховката ви да бъде повишена.

Проучете пазара

Преди да се впуснете в сключването на застраховка, проверете добре какво предлагат повечето застрахователи. За да попаднете на най-изгодната застраховка, проучването на пазара е от изключителна важност.

За целта можете да използвате търсачки като Гугъл и Бинг, някой от множеството сайтове за сравнение на цените на застраховките, като www.CompareTheMarket.com‎, www.Gocompare.com и др.

Също така можете да се обърнете към нас, ние ще ви дадем независим застрахователен съвет и можем да ви помогнем да си намерите най-изгодната автомобилна застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *