Кандидатстване за ипотечен кредит

May 24, 2015
1 Comment

 

Решили сте, че е време да направите може би най-сериозната крачка в живота ви и искате да кандидатствате за ипотечен кредит? Чудите се как да се подготвите, какво ще ви е необходимо и колко време ще чакате отговор? В тази статия ще откриете отговор на въпросите си.

Преди всичко трябва да проучите добре условията на различните банки и кредитори и да се спрете само на тези, които ви устройват.

Следващата стъпка е да отидете на място и да се приготвите за сравнително дълъг разговор, който по-скоро ще ви се стори като разпит, но няма как да го избегнете. Повечето банки и кредитори няма изобщо да разгледат заявлението ви за ипотека, ако не отговорите на въпросите им или пък отговорите не им харесат.

Основните въпроси ще са свързани с финансите ви. Някои могат да ви се сторят глупави и не на място, но за ваше добро е да отговорите и на тях. Пример за подобен въпрос е „Колко харчите за фризьор?“. Просто трябва да свикнете с мисълта, че ще трябва да отговаряте на много въпроси, свързани с най-малките детайли около финансите ви.

Задаването на толкова много въпроси се налага, заради новите по-затегнати правила за отпускане на ипотечен кредит. Преди да бъде разгледана молбата за ипотека на един човек, банката или кредиторът трябва да се убедят, че лицето не само ще може да погасява месечните си вноски безпрепятствено, но и ще продължава да го прави в бъдеще или ако лихвите се повишат след време.

Очаквайте въпроси, свързани не само с доходите ви, но и с разходите. Тук обаче не влизат само погасителни вноски по кредити, лизинги, кредитни карти и т.н. Дори най-малките и незначителни разходи се взимат предвид, затова не спестявайте нищо и не се учудвайте ако ви зададат по-странен въпрос, като този, който ви дадохме като пример по-горе.

Тук дори ви препоръчваме да седнете на спокойствие у дома и да си направите един сравнително подробен списък с месечните ви приходи и разходи. Така ще добиете по-ясна представа за финансите си и ще можете да отговорите на въпросите в банката по-лесно.

Когато описвате разходите си, както вече споменахме, вземете предвид и по-незначителните. Разделете ги на категории, например разходи за комунални услуги, храна, пътуване, застраховки, деца и др. Особено важно е споменете дали се грижите за човек, който е зависим пряко от вашите финанси – например дете, възрастен или болен.

Някои банки и кредитори ще се задоволят и детайли за основните ви приходи и гореизброените разходи, като останалите разходи ще бъдат добавени приблизително, според обстоятелствата ви.

Имайте предвид, че освен подробна информация за финансите ви, банките и кредиторите задължително ще проверят кредитното ви досие, което значи, че трябва да се погрижите то да е в ред и кредитният ви рейтинг да е колкото може по-висок, за да имате по-голям шанс за одобрение.

Ако подозирате, че кредитният ви рейтинг не е достатъчно висок, можете да прочетете статията ни „Как да подобрите кредитния си рейтинг, за да вземете ипотека“.

След като уточнихме с какво ще трябва да се справите в началото, нека видим и какви документи ще ви трябват.

Повечето банки и кредитори ще искат банкови извлечения, за да разгледат какво е превеждано и какво теглено от сметките ви. Ако има необикновени или чести преводи или съответно тегления, ще ви искат обяснение за тях.

Ще трябва да представите и доказателство за доходите, които твърдите, че получавате. Това са платежни нареждания, фактури, данъчни декларации и каквото друго имате под ръка и може да докаже доходите ви. Винаги има риск да ви поискат още документи, ако преценят, че доказателствата не са достатъчни, така че колкото по-подготвени сте, толкова по-добре за вас.

Ако подадете успешно заявлението си за ипотечен кредит не ви остава друго освен да чакате. Обикновено ще получите отговор до 4 седмици от момента на подаване. Разбира се, възможно е и да има забавяне, но трябва да сте търпеливи.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]
One Response to Кандидатстване за ипотечен кредит

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *